بررسی جنبه های اجتماعی و پیامدهای ناباروری (مطالعه موردی شهر شیراز )

 
 
 چكیده:
     ناباروری به عنوان یك نوع بیماری و پدیده مرضی در كشورهای مختلف جهان خصوصاً كشورهای در حال توسعه است كه مشكلات و معضلات روحی ـ روانی و اجتماعی ـ فرهنگی گوناگونی را به دنبال دارد. با توجه به اینكه قشری از افراد جامعه ما نیز در معرض آثار و پیامدهای این مسأله هستند و در زندگی خصوصی و روابط زناشویی با مصائبی از قبیل بدرفتاری، بی توجهی، محرومیت های اجتماعی ـ اقتصادی و طلاق و جدایی روبرو هستند، شناخت مسائل و مشكلات این قشر و توجه به این زوجین در برنامه ریزی ها و سیاست گذاریهای بهداشت تولید مثل از اهمیت خاصی برخوردار است. در این تحقیق هدف بررسی  جنبه های اجتماعی و پیامدهای ناباروری می باشد.
 
 
واژگان كلیدی:

ازدواج

شیوع ناباروری

نظریه قشربندی جنسی

مطالعه ملی رشد خانواده

 
 
مقدمه
     ازدواج یك پدیده اجتماعی است كه نه تنها در ثبات و نظم جامعه نقش دارد بلكه نوعی سلامت جسمی و روحی برای افراد جامعه به دنبال دارد. هدف اصلی ازدواج مردان و زنان تولید مثل و در واقع بچه دار شدن است. در تولید مثل با دو پدیدة باروری و ناباروری روبرو هستیم. پدیده باروری بدیهی است كه تولید مثل سالم و موفقیت آمیز را شامل می شود ولی پدیده ناباروری دارای چنین پیامدی نیست. بلكه یك نوع بیماری و پدیده مرضی است كه در كشورهای مختلف جهان خصوصاً كشورهای در حال توسعه كه قشری از افراد جامعه با این مسأله روبرو هستند، شكلات و معضلاتی را به دنبال دارد. ناباروری یك بحران پیچیدة زندگی است كه منجر به بروز فشارهای روحی ـ روانی، ایجاد مشكلاتی در روابط زناشویی و اجتماعی زوجین نابارور می شود.
 
     در باره اینكه ناباروری چیست و چه تعاریفی از آن به عمل آمده است اختلاف نظر وجود دارد.  در ادبیات پزشكی ناباروری را به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می كنند و معتقدند كه ناباروری اولیه عبارتست از اینكه زوجین حداقل بعد از گذشت دو سال از ازدواجشان هرگز حامله نشده باشند. در ناباروری ثانویه زوجین بعد از ازدواج یك یا چند حاملگی داشته اند اما این حاملگی منجر به تولد زنده نگردیده است. بطوركلی تعریفی كه اكثر صاحب نظران از ناباروری دارند این است كه زوجین بعد از گذشت دو سال از ازدواج با وجود فعالیت و رابطه جنسی و بدون استفاده از وسایل جلوگیری قادر به تولد زنده نیستند. (1993، Larsen).
 
 
 
فهرست مطالب
بررسی جنبه های اجتماعی و پیامدهای ناباروری مطالعه موردی شهر شیراز 1
چكیده 1
واژگان كلیدی 2
مقدمه 2
اهمیت و هدف تحقیق 3
چارچوب نظری 4
روش تحقیق 7
3-6 فرضیه های پژوهش 8
یافته ها 8
جدول شماره 1 روش   MCA  با استفاده از متغیرهای كنترلی (Covariar) برای متغیر احساس گناه 11
جدول شماره 3 خلاصه نتایج تحلیل  MCA 14
محدودیت های تحقیق 15
منابع انگلیسی 17